tiistai 6. lokakuuta 2009

Kursseista

Natural history of vertebrates on kurssi, jonka päätavoitteena on oppia tunnistamaan selkärangallisia eläimiä. Opimme kolmesta erilaisesta kanadalaisesta biomista ja niiden yleisimmistä eläinlajeista. Jos käy hyvin, kurssin jälkeen osaa tunnistaa jokaisen eläimen edes siihen asteeseen, että osaa sanoa mille se saattaisi olla sukua ulkonäön/käyttäytymisen perusteella. Luennoiden lisäksi käymme kerran viikossa kolmen tunnin retkillä. Kävimme McGill bird observatoryssa, jossa pyydystetään ja rengastetaan lintuja. Kaikki tiedot kerätään yhteen ja tavoitteena on oppia mahdollisimman paljon paikallisista linnuista, sillä useimmista tiedetään hyvin vähän. Tällä retkellä näimme miten kaikki tämä käytännössä toimii ja saimme noin 5 eri lintua kiinni. Seuraavalla viikolla kävimme metsässä etsimässä sammakkoeläimiä ja matelijoita. Luokka hajaantui ja aina kun joku löysi jotain, se tuotiin opettajan luo ja kaikki kerääntyivät ympärille ottamaan kuvia ja selvittämään mikä eläin on kyseessä. Tämän kurssin aikana jokaisen on tarkoitus listata kaikki selkärangalliset eläimet mitä näkee, joten nämä retket auttavat keräämään lisää lajeja listalle.

Tämä lintu irroitettiin verkosta, johon se oli lentänyt.
Tiedot kirjattiin talteen ja kaikki kerääntyivät ottamaan kuvia.
(Tuo tyttö jolla on aurinkolasit on meidän opettaja.)

Global environment kurssilla opimme Maan eri systeemeistä ja miten ne vaikuttavat toisiaan. Miksi Brasiliassa on kosteata ja Saharassa kuivaa, miksi Eurooppa on lämpimämpi kuin Amerikka, miten meren kierto muuttuu jos ilmasto lämpenee, onko meillä tarpeeksi makeata vettä.. Jos ymmärtää Maan systeemit, voi löytää vastauksen kaikkiin näihin kysymyksiin, mutta jo yksittäiset systeemit (meren kierto, ilmakehä...) ovat vaikeita ymmärtää. Vielä sekavammaksi menee jos pitää yhdistellä niitä ja nähdä yhteisvaikutukset. Tämä on kuitenkin yksi lempi kursseistani, koska on antoisaa ymmärtää miten planeetta toimii. Sen lisäksi kurssia opettaa kolme todella mukavaa proffaa, jotka aina viihdyttävät luennoillaan.

Society and environment käsittelee ihmisten vaikutusta ja yhteiseloa ympäristön kanssa. Olemme puhuneet metsien hakkuusta, väestön kasvusta, siitä miten ihminen on kokenut luonnon menneisyydessä. Mielenkiintoisia aiheita, mutta opettaja on nuori ja kokematon, eikä oikein innosta. Tällä kurssilla on kuitenkin myös kolme proffaa, ja tämän ensimmäisen alue taitaa olla pikkuhiljaa käsitelty.
90 000 vuotta ihmisten synnyn jälkeen meitä oli 5 miljoonaa.
10 000 vuotta sen jälkeen ihmisiä oli miljardi.
200 vuotta sen jälkeen ihmisiä oli 4,5 miljardia enemmän.

Käyn myös kemian 1. kurssia, jota en päässyt ensimmäisenä vuonna läpi. Nyt kurssia opettaa eri proffa, joka aloitti käymällä läpi mistä atomit koostuvat ja mitä mooli tarkoittaa. Ihan positiivista. Kerran viikossa meillä on kolmen tunnin labra, ja kerran viikossa ylimääräinen tutorial, jossa käydään läpi kysymyksiä kirjasta.

Mikroekonomian kurssista taisin mainita jotakin aikaisemmin. Tämä on ollut tosiaan yllättävän mielenkiintoinen kurssi, jonka jokaisen pitäisi mielestäni käydä. Käsitteet eivät ole mitenkään vaikeita, mutta enpä ole koskaan ennen edes miettinyt miten verot toimivat. Ja nyt ymmärrän vähän paremmin tapaa, miten Ilkka ajattelee.

What would you tell them if somebody wondered.. Where are all the whales?

Maanantai aamu on varmaan kaikille viikon vaikein hetki. Eilen asiat olivat kuitenkin toisin! Ensimmäinen luentoni oli peruttu, eli koulu alkoi vasta 9:30. Kun astuin luentosaliin, valot laitettiin pois päältä, professori otti kitaransa esiin ja jakoi oppilaille saippuakuplapulloja, jotka oli varastanut häistä. Meidän tehtävänä oli puhallella saippuakuplia ja laulaa mukana "where in the world are the whales?..." Tämä kaikki tietysti liittyi luentoomme, sillä aiheena oli meren ekosysteemit. Tarkoituksena oli kuvitella olevamme meren alla. Tai ehkä lähinnä piristää maanantai aamua.