perjantai 30. syyskuuta 2011

Torstai

Heräsin yhdeksän maissa, söin aamiaisen (muna + bagel), ja katsoin maanantain molekyylibiologian luennon.

11:30-13:00  Fundamentals of Nutrition. Tänään aiheena oli proteiinit.

Tässä välissä taas vapaata aikaa, jolloin katsoin keskiviikon molekyylibiologian luennon ja söin lounasta.

15:15 Bussi keskustaan - nukuin koko matkan.

16:00-17:30  Environmental Research. Ei vieläkään oikein voida tehdä mitään hyödyllistä. Lisää sähköpostiviestejä ihmisille, jotka voisivat auttaa meitä etenemään.

17:45  Bussi takaisin Ste. Anneen - kuuntelin Science Friday podcastia.

Palattuani söin päivällistä, katsoin telkkaria, enkä tehnyt mitään hyödyllistä.

keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Keskiviikko

8:00  Herätys ja matka bussipysäkille.

8:30  Bussi keskustaan. Keskustassa kahvilaan, jossa söin bagelin, join kahvia ja luin uutisia.

10:00-11:30  Environmental Management. Nämä luennot on yleensä aika turhia. Proffa on ihan mielenkiintoinen, mutta sisältö ei ole mitenkään ihmeellistä. Tänään hän puhui siitä, kuinka eri ihmisillä on erilaisia näkökulmia maailmasta ja heidän suhteestaan luontoon. Ihmisten maailmankuva muuttuu ajan myötä kun tiede ja etiikka kehittyy. Joskus on aika turhauttavaa käyttää 4 tuntia päivästä tämän luennon takia, mutta niissä pitää käydä, sillä netistä löytyvät diat ovat todella suppeita.

11:30  Lähden luennolta 2min ajoissa (luento oikestaan loppuu 11:25) ehtiäkseni 11:30 bussiin, jollei minulla ole muuta asiaa keskustassa.

Tämän jälkeen kävin lounaalla, vaihtamassa palaneen jarruvalon, värjäytin hiukseni (kaveri värjäsi, sori äiti mutta kun se on niin paljon halvempaa!), tuhlasin järjettömän paljon aikaa koneella, luin pari kappaletta kirjaa Linking Conservation and Poverty Reduction tuota Environmental Management kurssia varten, kävin kävelyllä, söin eilisestä ylijäänyttä ruokaa.

tiistai 27. syyskuuta 2011

Tiistai

8:00  Heräsin, heitin vaatteet päälle, harjasin hampaat ja söin bagelin matkalla kouluun.

8:30-11:30  Environmental thought. Tätä kurssia varten piti lukea Aldo Leopoldin A Sand County Almanac, vuonna 1949 kirjoitettu kirja, jota pidetään yhtenä tärkeimpänä teoksena luonnonsuojeluliikkeen historiassa. Leopold kirjoittaa hänen suhteestaan luontoon, ymmärtäen että luonnon arvo ei riipu siitä kuinka paljon tadoulellista hyötyä ihminen voi siitä saada. Tänään meillä oli vieraana Dr. Curt Meine, joka on tutkinut Leopoldin elämää 30 vuotta. Ensimmäiset 1,5h meni keskusteluun, ja lopuksi katsottiin uusi dokumenttielokuva Leopoldin elämästä ja siitä, miten hänen ideansa ovat edelleen merkityksellisiä.


11:30-13:00  Fundamentals of Nutrition. Tämä on perinteisempi kurssi, johon kuuluu vain luentoja ja 2 niihin perustuvaa tenttiä. Tänään opittiin kuidusta, ei kamalan jännää.

Tässä välissä oli vapaata aikaa, jolloin söin lounaan ja lueskelin.

15:15  Bussi keskustaan, jotta ehtisin seuraavalle "luennolle."

16:00-17:30  Environmental Research. Tämä ei oikeastaan ole kurssi perinteisessä mielessä, joten meillä ei ole luentoja. Sen sijaan on tapaamisia ryhmän kanssa, jolloin suunnitellaan tutkimusprojektia. Projektimme liittyy järveen, joka on 2-3 tuntia Montrealista pohjoiseen. Järven lähellä asuvat ihmiset ovat kiinnostuneita järven terveydestä ja kylässä sijaitsevasta jätevedepuhdistamosta. Emme vielä ole vierailleet kylässä, joten vielä ei ole lainkaan selvillä, mitä oikeastaan aiomme tehdä. Tänään lähetimme viestin kaupunginjohtajalle ja biologille, joka tutkii järveä, jotta voitaisiin järjestää tapaaminen heidän kanssaan.

17:45  Bussi takaisin Ste. Anneen.

Illalla söin parin kaverin kanssa kunnon päivällisen - ribsejä, ranskiksia, ruusukaalia, ja salaattia.  Sen jälkeen saatoin hädintuskin liikkua, makoilin sohvalla kunnes oli aika mennä nukkumaan.

maanantai 26. syyskuuta 2011

Maanantai

Maanantaisin minulla on vain tunnin molekyylibiologian luento keskustassa klo 8:30, joten käytännössä maanantait ovat vapaapäiviä. Tämä oli aika tylsä päivä, enkä oikeastaan tehnyt juuri mitään. Heräsin 10 maissa, luin taas sitä environmental management kirjaa, tein päivälliseksi fried ricea, kävin kävelyllä auringonlaskun aikaan. Siinäpä se.

sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Sunnuntai

Ajattelin tällä viikolla yrittää kirjoittaa joka päivä vähän mitä on tullut tehtyä.

Heräsin 9:30 maissa - nykyään tulee harvemmin nukuttua puoleenpäivään, kun olen tottunut heräämään aikaisin koulun takia. Aamiaisen jälkeen päätin tehdä mokkapaloja, jotka onnistui tällä kertaa vielä paremmin kuin viimeksi. Ongelma taisi olla se, että viimeksi pohjasta tuli liian paksu, jolloin 15min uunissa ei ollut riittävä. (Käytin tätä reseptiä). Tein pellillisen, josta yli puolet on kadonnut monen onnellisen suuhun.

Illan vietin koulutöiden parissa. Luin pari kappaletta kirjasta Resource and Environmental Management in Canada, joka käsittelee aiheita, joihin liittyy erilaisia ympäristöön liittyviä ongelmia (esim. ilmastonmuutos, vesipula, globalisaatio, alkuperäiskansojen oikeudet) ja käy läpi esimerkkejä maailmalta sekä mahdollisia poliittisia ratkaisuja. Aiheet on sinänsä ihan mielenkiintoisia, mutta materiaali on ennestään aika tuttua ja kirja toistaa itseään aika paljon. Kylläsyttyäni lukemiseen kuuntelin viime viikon molekyylibiologian luennot.

Nyt katselen telkkaria ja valmistaudun nukkumaanmenoon. Huomiseen!

maanantai 12. syyskuuta 2011

Karjalanpiirakat

Tein tänään karjalanpiirakoita ensimmäistä kertaa, ja onnistui yllättävän hyvin. Seurasin ruisjauhopaketissa olevia ohjeita. Suurin ongelma oli saada kuorista tarpeeksi ohuita ilman että ne repeilisi, mutta oikeastaan ne oli melkein parempia paksummalla kuorella. Puurosta tuli myös vähän turhan löysää, mutta herkullisia joka tapauksessa! Ensi kerralla tulee sitten vielä parempia.

sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Bussien kanssa sumplimista

On vaikea uskoa, että takana on vain 7 päivää koulua. Tuntuu kuin kesä olisi loppunut aikoja sitten. Luennot ei sinänsä ole kamalan rasittavia, mutta tämän lukukauden aikana pitäisi saada 7 kirjaa osittain tai kokonaan luettua kaiken muun työn lisäksi. Olen päättänyt tänä vuonna opiskella "oikeasti," eli yritän pysyä jatkuvasti kärryillä niin, ettei tarvitsisi ahtaa kaikkea stressiä koeviikoille. Olen nyt siis viettänyt suurimman osan "vapaa-ajastani" kirjojen lukemiseen ja muistiinpanojen tekemiseen. Aineisto on ihan mielenkiintoista, mutta ei tämä opiskelu maailman hauskinta puuhaa ole. Toisaalta on hyvä mieli päivän lopussa, kun tietää että on tullut tehtyä jotain hyödyllistä.

Päiväni tuntuu nyt pitkiltä ja täysiltä etenkin koska matkaan joka päivä keskustaan ja takaisin. Olen jo oppinut vähän bussien salaisuuksia. Bussit kulkee 45min välein; ensimmäinen on klo 7 ja viimeinen 18.15. Matka kestää vain puoli tuntia jos välttää ruuhka-ajan ja jos moottoritiellä ei ole mitään onnettomuuksia; muuten matka saattaa hyvinkin kestää tunnin. Siispä pitää optimoida, ottaako riskin että ehtii luennolle juuri kun se alkaa, vai haluaako olla reilusti etuajassa. Minä olen päättänyt olla menemättä 8:30 molekyylibiologian tunneille, jottei tarvitse ottaa aamuseitsemän bussia (katson luennot netistä), joten minun keskustan luennot on keskiviikkona ja perjantaina klo 10:05, sekä tiistaina ja torstaina klo 16:05. Aamulla olen käyttänyt 8:30 bussia, jolloin saavun keskustaan vähän 9 jälkeen, ja on aikaa käydä aamiaisella ja kahvilla ennen luentoa. Illalla käytän 15:15 bussia, ja olen toistaiseksi aina ehtinyt. Olen valmis ottamaan myöhästymisen riskin, koska tämä ei oikeastaan ole luento, vaan tapaaminen ryhmän kanssa, jossa aletaan suunnitella projektia. Toinen asia, mikä pitää huomioida ja tietää, on kuinka täyteen bussi tulee tiettyinä päivän aikoina; toisin sanoen, kuinka ajoissa pitää saapua pysäkille jotta mahtuu bussiin. Aamulla bussi täyttyy nopeasti, samoin 14:30 on suosittu aika kun monilla loppuu koulu. Päivän viimeinen bussi on kaikkein pahin, etenkin koska tämä on ainut ilmainen kyyti Montrealin keskustaan ja takaisin. Itse olen yrittänyt lähteä kävelemään pysäkille 30min ennen kuin bussin on tarkoitus lähteä. Tällöin olen usein ensimmäisten joukossa, eikä minua haittaa ylimääräinen odottelu; käytän tämän ajan lukemiseen. Takaisin tullessa ei ole suunnitteluun varaa. Menen pysäkille luennon loputtua ja otan ensimmäisen bussin mihin mahdun, ellei ole muuta asiaa keskustassa. Talvella asiat tulee tietysti muuttumaan, en oikein usko että haluan seistä ulkona kylmässä puolta tuntia odottamassa bussia...

perjantai 2. syyskuuta 2011

Keskusta

Minulla oli tänään 8:30 alkava molekyylibiologian luento keskustassa - ensimmäinen kokemukseni luennoista keskustan kampuksella. Bussi täältä keskustaan kulkee 45min välein; ensimmäinen on klo 7 ja seuraava 7:45. Matka kestää vähintään 30min ja enintään yli tunnin, ja ruuhka-aika alkaa ennen kahdeksaa, joten aamulla oli pakko ottaa seitsemän bussi. Kun saavuin Montrealiin 7:30, kävin aamiaisella ja laahustin etsimään luentosalia. Keskustan kampuksella on kymmeniä rakennuksia, eikä oikean huoneen löytäminen oikeasta rakennuksesta ole aivan helppoa. Saavuin luentosalille, jossa oli ehkä 100 ihmistä, mutta kävi ilmi, että huone olikin väärä ja piti siirtyä toiseen luentosaliin, joka oli huomattavasti suurempi. Valtava sali oli aivan täynnä; ihmisiä seisoi ja istui reunoilla ja portailla. Molekyylibiologia on biologian peruskursseja, joten arvelin, että se on pakollinen monille ihmisille, mutta 700 opiskelijaa yhdessä luentosalissa oli minulle aivan käsittämätön. En osaa kuvitella minkälaista olisi ollut, jos olisin suorittanut opiskelut keskustassa. Meidän pikkukampuksella kursseilla on enintään 110 ihmistä, yleensä kuitenkin n. 30 ja joskus on ollut vain 12. Vaikken välttämättä hyödynnä pieniä luokkia kysymällä paljon kysymyksiä ja osallistumalla jatkuvasti keskusteluihin, pienet opiskelijamäärät luovat paljon tiiviimmän ja ystävällisemmän tunnelman. Ainakin tunnistaa ihmisten kasvot ja proffa tietää oppilaiden nimet.

Keskustan kampuksen kartta