perjantai 27. tammikuuta 2012

Hyvä Päivä

Eilen oli hyvä koulupäivä.

Orgaanisen kemian tutorial (tunti, jolla tehdään harjoitustehtäviä) meni tosi hyvin; olen toistaiseksi ymmärtänyt kaiken ja osannut tehdä tehtävät ilman proffan apua.

Dairy and beef production luennolla puhuttiin naudanlihan luokituksesta ja paloittelusta. Suurin osa luennosta meni siis siihen, että katseltiin kuvia lihasta ja mietittiin, mikä tekee naudasta hyvää tai huonoa. Lehmien ja sonnien liha on aina jokseenkin huonolaatuista; nuoren eläimen (hiehon tai härän) liha on sen sijaan mureampaa ja punaisempaa, ja rasva on vaaleampaa. A, AA, AAA, ja prime (Kanadassa) määräytyy sen mukaan, kuinka paljon rasvaa lihassa on. Luento oli aika mielenkiintoinen, ja aivan erilainen kuin mikään muu opiskeluideni aikana.


Mammalogian luennolla opimme nisäkkäiden karvasta. Tämä mammalogia on osottoittautunut todella hauskaksi kurssiksi. Proffa on hyvä - puhuu suurimman osan ajasta, välillä on ajatuksia herättäviä kysymyksiä, ja lopulta esittää lyhyen yhteenvedon tärkeistä asioista. Sen lisäksi nisäkkäistä oppiminen on todella mielenkiintoista; on jännää oppia, mitkä piirteet löytyvät kaikista nisäkkäistä, ja miten erilaisina ne esittäytyvät. Tämä luento käsitteli siis karvaa. Karva on suurin syy nisäkkäiden tasalämpöisyyteen, samoin kuin höyhenet linnuilla. Karva on muutenkin hyödyllistä; väri voi viestittää asioita ja auttaa eläimiä sulautumaan ympäristöön, jotkut karvat ovat erikoistuneet tiettyyn tarpeeseen.

Yleensä kun ajatellaan karvoja, tulee mieleen koirat ja kissat sun muut. Näillä nisäkkäillä on erimittaisia karvoja, joka lisää lämmönerisystä niin, että naali on aivan tyytyväinen -50 asteessa. 

Siilillä suurin osa karvoista muodostaa piikkejä, jotka suoristuvat kun eläimen iho "menee kananlihalle". 

Ryhävalaalla ei ole hampaita, vaan hetula, joka muodostuu samalla tavalla kuin karva...

...ja lämmöneristykseen niillä on paksu kerros rasvaa koko ruumiin ympärillä. (Tämä on poikkileikkaus hylkeen keskeltä)

Useilla nisäkkäillä on myös tuntokarvoja suun ympärillä; eri mittaiset karvat auttavat eläintä tunnistamaan, mitä niiden ympärillä on. Tämä on erityisesti tärkeätä jos eläin viettää paljon aikaa hämärässä tai ympäristössä, jossa asioita on vaikea erottaa näön perusteella (esim. kun pitää etsiä ruokaa lehtipeitteen alta).

Joka luennon alussa kirjoitetaan mitä tiedämme päivän aiheesta, ja mitä haluaisimme oppia. Minun kysymykseni oli: miksi ihmiset ovat menettäneet täyden karvapeitteen, ja miksi karvoja on paljon tietyillä ruumiinalueilla? Tämä on vielä aika kiistanalainen aihe, koska varmaa vastausta on vaikea löytää. Oletus tällä hetkellä on kuitenkin sukupuolivalinta ja hyötyjen ja haittojen tasapaino. Samalla kun ihmisten älykkyys ja kahdella jalalla kulkeminen kehittyi, on mahdollista, että karvojen tarve ja hyödyllisyys väheni. Yksi haitta karvoista on se, että ulkoisia loisia (kuten punkkeja) on vaikea havaita. Koska ihmiset elävät ryhmissä, ulkoloiset on helppo havaita paljaalta iholta. Kuten useimmat näyttävät piirteet (esim. riikinkukon hienot höyhenet ja peuran sarvet), se, että karvoja löytyy tietyiltä alueilta todennäköisesti liittyy seksuaaliseen valintaan. Ajatus on, että naiset valitsivat pareja, joilla on karvainen rinta ja pitkät, hyväkuntoiset hiukset, joten nämä piirteet yleistyivät ajan mittaan.

perjantai 13. tammikuuta 2012

Masariinit


Tein eilen masariineja kotona. Kaupassa ei ollut mantelimassaa, mutta marsipaani tuntui toimivan yhtä hyvin. Sisältä leivokset oli vähän turhan nestemäisiä, mutta ne on silti järjettömän herkullisia ja yllättävän helppotekoisia.

Viimeinen lukukausi


Tässä on tämän lukukauden aikatauluni. Laitan taas samoin kuin syksyllä, eli liitän tähän kurssin kuvauksen, joka löytyy netistä.

BIOL 202 - Genetics (Genetiikka)
Introduction to basic principles, and to modern advances, problems and applications in the genetics of higher and lower organisms with examples representative of the biological sciences.
Tämä kurssi on keskustassa, mutta koska se on niin aikaisin aamulla, tulen todennäköisesti katsomaan suurimman osan luennoista kotona (etenkin kun ulkona on kylmä ja sataa lunta).

FDSC 230 - Organic Chemistry (Orgaaninen Kemia)
Atomic and molecular structure, modern concepts of bonding, overview of functional groups, conformational analysis, stereochemistry, mechanisms and reactions of aliphatic compounds.Vaikka aikataulussa lukee, että maanantaisin on labra, tulemme oikeasti olemaan laboratoriossa vain kolmisen kertaa. Ei kamalan hauska kurssi, mutta proffa on oikeasti hyvä ja orgaaninen kemia on hyödyllinen jatko-opintoja ajatellen.

ANSC 451 - Dairy and Beef Production Management (Maidon ja Naudan Tuotanto??)
Overview of the Canadian Dairy and Beef industries with emphasis on products, environment, management systems, reproductive technologies, health, genetic improvement, automation, information recording and use of housing facilities and equipment. Field trips to dairy and beef farms as well as processing units included for illustration and application of concepts.Kurssin nimeä en oikein osannut kääntää, mutta joka tapauksessa opimme lehmistä, maidosta, ja naudasta sitä sun tätä. Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, ja odotan innolla etenkin vierailuja maito- ja nautatiloille.

WILD 350 - Mammalogy (Mammalogia)
This course focuses on the evolution, classification, ecology and behaviour of mammals and relations between humans and mammals. Also structure, systematics and identification of local and world mammals, as well as field methods will be emphasized.Wikipedian mukaan mammalogia on oikeasti suomenkielinen sana, joka tarkoittaa siis eläintieteen osaa, joka tutkii nisäkkäitä. Kuulostaa minusta ihan kiinnostavalta kurssilta, ja siihen kuuluu vuorokauden retki, jolla tutkitaan eläinten jälkiä lumessa. Tai jotain muuta yhtä jännittävää.

sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Takaisin Ste. Annessa

Viikko Torontossa oli todella mukava, kuten oli loma Suomessakin. Kävimme syömässä ja kaupungilla pari kertaa, lähinnä vaan oleskeltiin ja tavattiin Miken kavereita. Lähdimme tänään kahdentoista maissa ja ajoimme viiden tunnin matkan tänne upeassa säässä. Tavallaan ihan kiva olla taas täällä, mutta tämä on viimeinen lukukausi, joka on vähän stressaavaa. Kurssien pitäisi kuitenkin olla helpompia kuin viime lukukautena, mutten ole vielä ihan varma mitä tulen ottamaan (riippuu siitä, otanko genetiikan kurssin keskustan kampuksella vai täällä). Koulu alkaa huomenna, jonka jälkeen seuraavat 4 kuukautta tulee menemään hurjan nopeasti.

Laitan blogiin tekstin kursseista kunhan selvitän aikatauluni.

sunnuntai 1. tammikuuta 2012

2012

Hauskaa uutta vuotta Torontosta! Saavuin tänne kuuden maissa eilen illalla mukavan matkan jälkeen. Nukuin suurimman osan ajasta lennoilla, jotta jaksaisin olla ainakin keksiyöhön asti hereillä. Söimme Miken perheen kanssa päivällisen, ja menimme sen jälkeen Miken kaverin luo, jossa pelasimme pelejä ja vietimme aika rauhallisen ja mukavan illan. Toivottavasti 2012 alkoi mukavasti. Terveisiä!