perjantai 14. marraskuuta 2008

Fun facts

Toissapäivänä oli lukukauden viimeinen koe, finalit ovat nyt ohi.  Kaikki tuntui sujuvan hyvin, paitsi juuri tuo viimeinen koe.  Orgaaninen kemia ei vaan ole mun juttu.  Kurssit olivat kuitenkin enimmäkseen mielenkiintoisia, tähän blogiin listasin joitain jänniä tietoja mitä opin luennoilla.  Lisäksi tietysti opin paljon biokemiasta ja melkein kaikkien eläinten rakenteesta.  Mutta se ei ehkä kiinnosta..
  • Kanat munivat munia riippumatta kukosta, joten kaupan kananmunat eivät ole mitään poikasen alkuja, vaan hedelmöittymättömiä munasoluja.  Tässä on järkeä, mutta en ole ennen ajatellut asiaa.
  • Kävimme eläintieteen kurssia varten melkein joka viikko koulun maatilalla, jossa pidetään kanoja, lehmiä ja possuja.  Kanalassa näimme broilereita, jotka ovat hyvin suuria ja paksuja, aivan eri näköisiä kuin laihemmat munia tuottavat kanat.  Kanoilla on myös erilaiset elintilat, niin, että broilerit saavat enemmän tilaa kävellä ja syödä.  Broilerin elämä on myös kovin lyhyt, vaivaiset 38 päivää, verrattuna munivan kanan kahteen vuoteen.
  • Yleensä maatilalla pidetään hyvää huolta eläimistä.  Ollakseen mahdollisimman tuottavia, kanojen ja lehmien on elettävä stressittömässä ympäristössä ja olla hyvin hoidettuja.  Tiesin tämän kyllä ennestään, mutta lihan syöminen ei tunnu niin pahalta kun muistaa, että eläin on todennäköisesti elänyt ihan mukavasti.
  • Tiesin, että märehtijöillä kuten lehmillä on neljä-osainen mahalaukku, mutta en tiennyt mitä märehtiminen oikeastaan tarkoittaa.  Lehmät, kauriit, kirahvit, kamelit sun muut siis "oksentavat" ruoan pötsistä takaisin suuhun monta kymmentä kertaa, kunnes se on tarpeeksi hyvin muussattu.  
  • Tämän takia lehmät tuottavat jopa 150 litraa sylkeä päivässä (ihmisellä vastaava luku on 1-2l).
  • Kolostrum on äidin ensimaito.  Vastasyntyneen vastustuskyky kasvaa kolostrumin avulla, ja samalla vauva saa tärkeimmät ensimmäiset ravinteet.  Kun opimme tästä koulussa, kävin katsomassa mitä Wikipediasta löytyisi.  Siellä kerrottiin mm. että harvoja ruokia tehdään kolostrumista, mutta suomalainen leipäjuusto tehdään usein lehmän kolostrumista.
  • Tätäkään en ole ennen ajatellut, mutta nyt tiedän kuinka nopeasti ja pitkään linnut lentävät.  Esimerkiksi hanhet muuttaessaan lentävät jopa 70km tunnissa kilometrin korkeudessa.  Varpusen sukulainen saattaa lentää 1000km päivässä etsiessään kotia kesäksi.

2 kommenttia:

Karina kirjoitti...

Kivoja juttuja, en tiennyt tällaisia. Tosin tiedän eläimistä muutenkin niin vähän. Kuulostaa hauskalta. Ja on tätä blogijuttua muuten odotettu!

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa, että vielä ehdit vähän valistaa meitä. Tuo märehtiminen on aina jäänyt vähän epäselväksi.
Kun tulet, saadaan ehkä tietoja sinun omasta elämästäsikin. Nähdään!!