keskiviikko 4. marraskuuta 2009

C

Oletettavasti uutisten kautta kaikki tietävät että fossiilisten polttoaineiden käyttö on kiistanalaista. Mutta miksi?

Maailman kaikki maassa oleva hiili muodostui noin 290-360 miljoonaa vuotta sitten. Kun maa rapistuu ja kuluu, hiili poistuu maasta (lähinnä hiilidioksidina). Tämä luonnollinen prosessi vapauttaa 0.05Gt hiiltä vuodessa. Ihmisten fossiilisten polttoaineiden käyttö on käytännössä vain nopeutettu versio tästä, vapauttaen 7Gt hiiltä vuodessa. Siis 140 kertaa enemmän hiiltä vapautuu maasta ihmisten takia kuin luonnostaan.

Ympäristötiede on täynnä epävarmuutta, emmekä tämänkään tarkkaa vaikutusta tiedä. Mutta minusta on vähän huolestuttavaa että muutamme luonnon prosesseja niin paljon tietämättä miten se vaikuttaa ympäristöön.
Hiilidioksidin määrässä on vähän sama huoli. Ylläoleva kaavio näyttää sen pitoisuudet viimeisen 400 000 vuoden aikana. Tällä hetkellä pitoisuus on noin 380ppm, 100 enemmän kuin mitä se on ollut normaalisti korkeimmillaan. Kannattaa huomioida, ettemme tiedä mitä 100 päälle normaalin tarkoittaa, mutta 100 alle normaalin (180ppm) viittaa jääkauteen. Se on aika suuri ero.

6 kommenttia:

Karina kirjoitti...

Ilmastonmuutos taitaa tosiaan olla ihan tosi asia. Jotenkin aina luotan siihen että on joku joka tietää asiat, mutta taitaa olla että ympäristöala, kuten lääketiedekin, ei ole eksaktia tiedettä.

ilkka kirjoitti...

Miten teidän ympäristö-piireissä suhtaudutaan geoengineeringiin ratkaisuna tähän? Siis idea että työnnetään rikkiä stratosfääriin jotta auringon lämmittävää vaikutusta voidaan pienentää. Esim.:
http://blogs.usatoday.com/oped/2009/10/column-more-than-1-way-to-cool-earth.html

pia kirjoitti...

Mulla on just yhdellä kurssilla ryhmäprojekti, missä pitää pohtia geo-engineeringin hyötyjä ja haittoja. Kunhan päästään siinä vauhtiin osaan antaa tosi hyvän vastauksen!

Ylipäätään kuitenkin taidetaan ajatella että geo-engineering on lähinnä viimeinen vaihtoehto, jota pitäisi välttää. Ihan logiikka sanoo (minusta), ettei ongelmaa korjata lisäämällä päästöjä. Ympäristö koostuu eri systeemeistä, jotka kaikki reagoivat kun jotain muutetaan. Luultavasti rikkidioksidin lisääminen aiheuttaisi jotain ennalta arvaamattomia seurauksia, ja se auttaisi sitä paitsi vain lämpenemiseen. Kasvihuonekaasut aiheuttavat muutakin pahaa ympäristössä kuin vain ilmaston lämpenemistä.

mu kirjoitti...

Hyvä Pia - hienoa, että olet havahtunut blogihommiin pitkän vaitiolosi jälkeen. Se onkin nyt sitten sinun varassasi, tämä isovanhempien huvittaminen, kun Ilkka tuli pois Fstä. Ei tarvita pitkiä viisaita tutkielmia, kunhan jotakin kirjoitat - vaikka mitä söin tänään ja oliko kylmä. - Meillä on valkoinen maa ja koirat tosi iloisia!

Mikko kirjoitti...

Luin juuri jostain mielenkiintoisen jutun, jossa oltiin huolestuneita uusista laivojen päästörajoituksista. IMO:n piirissä on päätetty alentaa tuntuvasti laivojen polttoaineiden suurinta sallittua rikkipitoisuutta. Tällä hetkellä laivat käyttävät korkearikkistä polttoainetta avomerellä. Ajatuskulku on, että kun siirrytään matalarikkisiin polttoaineisiin, rikin määrä ilmakehässä pienenee erityisesti Atlantilla, jolloin pilvien määrä vähenee ja ilmastonlämpeneminen kiihtyy.

Tämäkin osoitus siitä, miten kaikki vaikuttaa kaikkeen kun ympäristöä manipuloidaan.

pia kirjoitti...

Aika jännä. Useimmat nämä ongelmat ovat aika harmaita juttuja. On vaikea antaa tai ottaa vastaan neuvoja kun tutkijoilla ei voi olla vankkaa todistetta mistään. On vain mahdollisia ja todennäköisiä skenaarioita.