sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Sunnuntai

Ajattelin tällä viikolla yrittää kirjoittaa joka päivä vähän mitä on tullut tehtyä.

Heräsin 9:30 maissa - nykyään tulee harvemmin nukuttua puoleenpäivään, kun olen tottunut heräämään aikaisin koulun takia. Aamiaisen jälkeen päätin tehdä mokkapaloja, jotka onnistui tällä kertaa vielä paremmin kuin viimeksi. Ongelma taisi olla se, että viimeksi pohjasta tuli liian paksu, jolloin 15min uunissa ei ollut riittävä. (Käytin tätä reseptiä). Tein pellillisen, josta yli puolet on kadonnut monen onnellisen suuhun.

Illan vietin koulutöiden parissa. Luin pari kappaletta kirjasta Resource and Environmental Management in Canada, joka käsittelee aiheita, joihin liittyy erilaisia ympäristöön liittyviä ongelmia (esim. ilmastonmuutos, vesipula, globalisaatio, alkuperäiskansojen oikeudet) ja käy läpi esimerkkejä maailmalta sekä mahdollisia poliittisia ratkaisuja. Aiheet on sinänsä ihan mielenkiintoisia, mutta materiaali on ennestään aika tuttua ja kirja toistaa itseään aika paljon. Kylläsyttyäni lukemiseen kuuntelin viime viikon molekyylibiologian luennot.

Nyt katselen telkkaria ja valmistaudun nukkumaanmenoon. Huomiseen!

8 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Vaikka taitaa olla aika eri juttu, tuli mieleen tuosta sinun kurssistasi, etta parilla kaverilla on talla lukukaudella ollut Environmental Markets-kurssi. Kurssi vaikuttaa sen verran mielenkiintoiselta, etta olisi ehka itsekin pitanyt valita se. En ole tullut ajatelleeksi, etta paastooikeuksien lisaksi paastomarkkinoihin kuuluvat esimerkiksi lentolipuissa maksettavat vapaaehtoiset paastomaksut. Yksi kaveri kirjoittaa esseeta kuluttajansuojalain nakokulmasta. Esimerkiksi autoja on mainostettu vihreana ja mainoksessa luvataan, etta valmistaja istuttaa puita paastojen kattamiseksi. Tallaisissa mainoskikoissa ei usein ole lainkaan selvaa mita paastoja neutralisoidaan. Kuluttaja voi ymmartaa, etta puita istutetaan riittavasti, niin etta auton ostaminen on melkein positiivinen ymparistoteko, mutta oikeasti esim vain keskimaaraisen ensimmaisen kayttovuoden paastot on katettu. Tai vain auton valmistuksen paastot. Lisaksi jossakin maarin samaan kastiin kuuluvat "vihreat" tuotteet.

Tama nyt ei oikeastaan liittynyt kuvaamaasi paivaan mitenkaan, sori.

Mikko kirjoitti...

Et varmasti tarkoittanut sitä niin, mutta on joka tapauksessa aika tyypillistä, että ongelmien listaan pannaan globalisaatio. Ikäänkuin globalisaatio olisi joku ongelma. Se on syy joihinkin ongelmiin (ja ratkaisu toisiin), mutta itsessään se ei ole ongelma.

mu kirjoitti...

Niinkuin huomaat, ei kirjoittamiseen tarvitse olla mitään suuria tapahtumia tai asioita. Riittää, että sen hetken on niinkuin yhteydessä omiin ihmisiin, jotka heti mielellään reagoivat ja omalta puoleltaan tuntevat läheisyyttä.

pia kirjoitti...

Joo en tarkoittanut globalisaatiota "ongelmana," vaan sitä, että kirjassa on kappale, joka käsittelee siihen liittyviä ongelmia ja positiivisia puolia. Globalisaatio on historiallisesti osittain syynä ympäristön hyväksikäyttöön, mutta se on myös tuonut mahdollisuuksia asioiden parantamiseen. Ympäristöön liittyvät ongelmat on maailmanlaajuisia, joten niiden ratkaisuun tarvitaan maailmanlaajuista yhteistyötä, joka on mahdollista globalisaation takia.

Muut kappaleet käsittelee esim. energiantuotantoa, kalastusta ja Kanadan alkuperäiskansoja. Lauseen muoto oli siis huono; kappaleet eivät käsittele ongelmia, vaan aiheita, joihin liittyy ongelmia.

pia kirjoitti...

Viherät tuotteet on hyvin ongelmallisia. Niiden ympäristöystävällisyyttä on vaikea arvioida, etenkin kun ottaa huomioon koko tuotteen elinkaaren. Kirjoitin vähän samasta aiheesta viime vuonna: http://piakau.blogspot.com/2011/03/life-cycle-assessment.html

Pitää kuitenkin toivoa, että jotkut tuotteet ovat oikeasti parempia kuin niiden vastineet. Minä ostan ympäristöystävällisiä siivoustuotteita, jotka hajoavat luonnossa, vaikken tiedä kuluuko niiden tuotantoon oikeasti enemmän energiaa. Mielestäni on kuitenkin hyvä, että on olemassa "vihreitä" tuotteita, vaikkei niissä edes olisi mitään eroa. Näin ainakin selviää, että kuluttajat ovat valmiita maksamaan vähän enemmän tuotteesta, jota markkinoidaan ympäristöystävällisenä. Naiivisti toivon, että tämä motivoisi firmoja oikeasti tekemään tuotteistaan ympäristöystävällisempiä joskus tulevaisuudessa.

Kaarina kirjoitti...

Mielenkiintoista. On tavallaan harmittavaa että mitä enemmän tietää, sitä enemmän tietää ettei kaikki olekaan tiedossa. On hyvin helppo olla kuten minä ja ostaa silloin tällöin luomua ja vihreitä tuotteita ja olla tyytyväinen että on tiedostava ympäristönsuojelija. Mutta kyllähän kokoo ajan tutkitaan, lasketaan, mietitään, kehitellään ratkaisuja erilaisiin ongelmiin. Ratkaisut vaihtuvat päälaelleenkin joskus. Vähän samaa kuin lääketieteessä "Best practice" vaihtelee - kun meillä oli vauvoja, ne nukkuivat aina vatsallaan joka oli ehdoton suositus. Nyt se on ehdottomasti kielletty koska on riittävän vahvasti todettu että sillä on saattaa olla yhteys kätkytkuolemiin.

Mikko kirjoitti...

"Naiivisti toivon, että tämä motivoisi firmoja oikeasti tekemään tuotteistaan ympäristöystävällisempiä"

Ei se ole pelkkää naiviutta. Firmojen välillä kyllä tosi suuria eroja (sääli vaan, että kuluttajan on vaikea tietää sitä). Esimerkiksi Nokian latureissa on aika suurikin lisäkustannus siitä, että Nokia vaatii tyhjäkäyntitehon olevan mahdollisimman pientä. Tyhjäkäyntiteho on siis se (hukkaenergia) jonka laturi kuluttaa silloin kun se on kytkettynä pistorasiaan mutta puhelin ei joko ole kytkettynä siihen tai akku on täynnä. Yksittäiselle kuluttajalle sillä ei ole mitään merkitystä (eikä Nokiakaan osaa käyttää sitä edes markkinoinnissaan), mutta luonnon kannalta on merkitystä sillä, että sadat miljoonat laturit, jotka on pistorasioissa 24/7 kuluttavat mahdollisimman vähän.

pia kirjoitti...

Kun opiskelee tällista alaa, on pakko olla optimistinen. Jatkuvasti huomaa, kuinka paljon on vielä tekemättä ja joskus koko ala tuntuu turhalta. Kuitenkin on pakko myös muistaa, että muutokset aina tapahtuu hitaasti, ja onhan viimeisen 50 vuoden aikana tapahtunut hurjasti. Koko ekologia oli silloin aivan uusi sana.Kun opiskelee tällista alaa, on pakko olla optimistinen. Jatkuvasti huomaa, kuinka paljon on vielä tekemättä ja joskus koko ala tuntuu turhalta. Kuitenkin on pakko myös muistaa, että muutokset aina tapahtuu hitaasti, ja onhan viimeisen 50 vuoden aikana tapahtunut hurjasti. Koko ekologia oli silloin aivan uusi sana.