sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Sous vide kokeiluja


Me saatiin joululahjaksi Anova Precision Cooker sous vide laite. Jos sous vide termi on yhtä tuttu kuin minulle 2 kuukautta sitten, tämä www.sousvide.fi kuvaus ehkä auttaa:
"Sous vide on ranskaa, ja tarkoittaa "tyhjiössä" ("under vacuum"). Sous videssä ruokaa valmistetaan matalassa, tarkasti kontrolloidussa lämpötilassa tyhjiöpakattuna...Sous viden suurin etu perinteiseen ruoanlaittoon verrattuna on toistettavuus ja tasalaatuisuus: herkempien ruokien onnistuminen ei ole kiinni paistinpannun juuri sopivasta - kokin arvioimasta - lämpötilasta tai tarkasta ajotuksesta. Lisäksi monet raaka-aineet menettävät vähemmän makua kypsennyksessä...Sous videssä voi valita lämpötilan ja odottaa, kunnes ruoassa on sopiva tekstuuri ja se on turvallista."
Tämän ihmeellisen laitteen avulla todella tulee aivan älyttömän herkullista ruokaa, ja sitä on oikeasti helppo käyttää. Pitää vaan vakuumipakata ruoka, katsoa netistä sopiva aika ja lämpötila, asettaa Anova ja ruoka veteen, ja odottaa. Tässä mallissa on jopa bluetooth joten lämpöä voi seurata ja säätää kännykän avulla.
 
Jo ensimmäinen yritys onnistui hyvin. Possu kypsyi 60-asteisessa vedessä 2 tuntia ja oli juuri sopivan kypsää, todella mehukasta ja herkullista.

Huono kuva mutta hyviä munia. Keltuainen oli kuin voita, ihan erilainen maku ja rakenne kuin keitetyissä munissa.

Tästä näkee miten laite varsinaisesti toimii. Porsaankylki on marinoitu ja vakuumipakattu, ja asetettu veteen. Anova on säädetty niin, että vesi pysyy 69-asteisena.

36 tuntia myöhemmin.

Lopulta liha ruskistettiin pannussa ja viipaleet laitettiin sämpylään coleslawn kera. Sämpylät syötiin niin nopeasti etten ehtinyt ottaa kuvaa.


4 kommenttia:

Kaarina kirjoitti...

Hyvä että laitoit kuvia niin ymmärrän hieman mistä on kyse. En oikein tajunnut mitä hienoa on keitetyssä lihassa, mutta lopullisesti uskon vasta kun pääsen maistamaan.

Mikko kirjoitti...

Ei se ole mitään keitettyä lihaa, vaan matalassa lämpötilassa kypsennettyä. Kun tietää vaikka paljonko medium rare pihvin sisälämpötilan kuuluu olla, lihaa voi kypsentää vaikka kuinka pitkään tyhjiöpakattuna täsmälleen tuossa lämpötilassa ilman, että se tulisi ylikypsäksi. Sen jälkeen pitää vaan paistaa herkullinen paistopinta kuumalla pannulla (tai sen paistamisen voi tehdä myös ensin, silloin pitää vaan vielä viimeistellä kypsytyksen jälkeen).

Mahtava laite!

Unknown kirjoitti...

Näin eilen yöllä unta sous videsta! En muista mitä ruokaa olitte valmistaneet unessa, mutta hyvää se oli.

pia kirjoitti...

Hah kuulostaa hyvältä unelta! Ehkä uni toteutuu sitten joskus kun tulette Torontoon :)