sunnuntai 31. toukokuuta 2009

Polttaa polttaa

Viime viikolla oli kaunis päivä, aurinko paistoi ja oli lämmintä.  Päätinpä siis mennä koiran kanssa ulos tuohon Väiskin puistoon lukemaan National Geographicia.  Valitettavasti en tajunnut että Suomen toukokuussa saattaa palaa, joten illalla kun rapsutin olkapäätä ihmetyin kovasti kun se sattuikin - huomasin sen olevan ihan punainen ja seuraavana päivänä paidan pukeminen oli aika tukalaa.  Olin sen jälkeen ostanut uuden lehden ja päätin tänään mennä uudelleen kokeilemaan puistossa istuskelua.  Tällä kertaa valmistauduin paremmin ja laitoin kasvoille ja käsivarsiin aurinkovoidetta.  En kylläkään muistanut laittaa jalkoihin vaikka hame päällä se olisi kannattanut.  Nyt on vuorostaan polvet ihan punaisina ja kipeinä.  Noh, askel kerrallaan.  Ja värihän se punainenkin on!

Luin muuten tästä uudesta National Geographicista, että puutarhat kattojen päällä ovat yleistyneet, ja ovat itse asiassa pakollisia uusissa tasakattoisissa rakennuksissa mm. Sveitsissä ja Saksassa (Ilkka, kiipeä katolle katsomaan näkyykö!).  En ole tätä kamalasti ajatellut ennen, mutta varmaan juuri tällaisia asioita tekevät ne opiskelijat, jotka meidänkin koulusta valmistuvat bioinsinööreiksi.  Tällainen "vihreä katto" viilentää lämpötilaa kesällä, imee sadevettä, imee hiilidioksidia ja antaa asumistilaa linnuille ja muille eläimille.  Ja on lopulta sekä ekologista että taloudellisesti järkevää.  Se on ympäristötieteen opiskelijalle todella jännittävä ajatus, sillä usein ympäristöystävällisyyden edessä seisoo raha ja puute suorasta hyödystä ihmisille.

Jos kiinnostaa, NG juttu löytyy TÄÄLTÄ.

Näkymä jostain korkeasta rakennuksesta Stuttgartissa.

12 kommenttia:

ilkka kirjoitti...

Jännä. Turvekattojahan on ollut suomessakin joskus, mutta nämä taitavat olla hiukan erilaisia. Täytyy yrittää vilkuilla katoille, vaikka luulen kyllä että Google Maps on parempi paikallistamaan tällaisia kuin paljas silmä.

Karina kirjoitti...

Minusta Suomen alkukesässä palaa tosi herkästi.Mikko oli asunut vuoden AMazonilla päiväntasaajalla eikä ollut kertaakaan palanut ja sitten me oltiin puoli tuntia Kauppatorilla kahvilla ja Mikko poltti naamansa.

Jos katolla on istutuksia ja metsää ja kukkasia, siitä tulisi ihana oleskelupaikka. Voisi ehkä ulkoiluttaa koirankin?

Mikko kirjoitti...

Minä muistan kuunnelleeni NPR:n Environment podcast -ohjelman samasta aiheesta. Sen mukaan kaupunkien ilmanlaatua pystytään parantamaan merkittävävästi kattopuutarhoilla. Lisäksi ne tosiaan viilentävät kuumia kaupunkeja ja vähentävät tulvia runsassateisissa kaupungeissa.

Tuosta jälkimmäisestä tuli mieleeni, että Chennaissa on lakisääteisesti määrätty, että uusien talojen katoilta on johdettava sadevesi säiliöihin käytettäväksi kuivana aikana. Ihan järkevää tällaisessa ilmastossa, jossa sateitten väli voi helposti olla puolen vuoden luokkaa.

Riikka kirjoitti...

Luin tässä ensi kertaa blogiasi ja nyt tuo potentiaalinen palaminen Helsingissä tuntuu jo aika kaukaiselta, eikä se täälläkään kovin todennäköistä ole.

Tuli mieleeni tuosta kattopuutarhasta myös vastaava kokeilu Helsingissä. HYY käsittääkseni (vahvistamaton tieto ja tietolähde kuulopuhe) päätti istuttaa puutarhan kaivokadun unicafen katolle. Idea oli kaunis kunnes tuli talvi ja kaikki kasvit kuolivat paitsi yksi käkkyrä tuija-kasvi, joka ainakin ennen remonttia itkeskeli katolla surkean näköisenä yksinään.
Että jos Suomessa kattopuutarhoja haluaa perustaa, on varmaan syytä konsultoida jotakin puutarhuria ensin. Pelkkä hyvä tahto ei riittäne.

pia kirjoitti...

Näihin kattoihin kuuluu sellainen varasto, joka säilöö ylimääräistä vettä jota kasvit sitten imevät kun on vähän kuivempaa. Mietin kyllä myös tuota talvea, että miten kasviskatto kestää pakkasen yli, mutta oletan että ne järkevät, jotka sellaisia tekevät, ovat myös keksineet siihen ratkaisun. Ei varmaan ihan mitä vaan kasveja voi katolle tunkea.

Karina kirjoitti...

Niin, talvisissa maissa voi olla havupuuta ja nurmikkohan elpyy keväällä. Ruusutarhan talvehtiminen lumikerrosten alla voi olla hankalaa. Mitä lie hörhöjä oli tuota HY:n kattoa kaunistamassa. Tai ehkä se vaan on kuulopuhetta. Silti ihan hyvä yritys!

Karina kirjoitti...

Niin, talvisissa maissa voi olla havupuuta ja nurmikkohan elpyy keväällä. Ruusutarhan talvehtiminen lumikerrosten alla voi olla hankalaa. Mitä lie hörhöjä oli tuota HY:n kattoa kaunistamassa. Tai ehkä se vaan on kuulopuhetta. Silti ihan hyvä yritys!

mu kirjoitti...

Satuinpa löytämään tämän puutarha- katto- keskustelun ja muistelen vaan Jungan saunaa, jossa ainakin kasvoi ruohoa (turvetta?) katolla vuodesta toiseen. Sen merkitys kyllä oli vain koristeellinen, ja olikin tosi kivan näköinen.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä kattokasvillisuus on tulossa ja kokeiluja on Suomessakin tehty monia.
Kasvit on istutettu verkkoalustaiseen mattoon ja valittu tarkkaan - paljon käytetään mehikasveja ja maksaruohoja - ei puita eikä pensaita. Ruotsalainen firma toimittaa niitä kaikkine lisätarvikkeineen.
Virossa on jo paljon uusissa taloissa käytetty tätä ja siellä ainakin toimii hyvin.

Karina kirjoitti...

Meillä Intiassa on isossa ruukussa jättipalmu. Hyttyset tykkää olla siinä.

ilkka kirjoitti...

Näkyy vihreätä katoilla Frankfurtissa. Ei se kovin yleistä ole, mutta useamalla katolla kumminkin.

pia kirjoitti...

No on se jättipalmukin jotain. Antaa hyttysille elinympäristön, vaikka se ei välttämättä ole teidän kannalta ihanteellista... Niin, varmasti sitä kasvillisuuden laatua mietitään ihan jokaisen maan kohdalla niin, että lajit pärjäävät koko vuoden läpi, ettei joka vuosi tarvitse uusia kasveja istuttaa. Hienoa, että näitä on ilmeisesti vähän kaikkialla!